21. syyskuuta 2017

Miten valmistautua työhaastatteluun?


Laskin monessako työhaastattelussa olen 8 vuotisen työurani aikana käynyt. Niitä taitaa olla 15. Neljään työpaikkaan näistä hakemastani viidestätätoista en päässyt, 11 tehtävää olen siis hakenut ja saanut. Nyt haluan antaa teille omat vinkkini miten työhaastatteluun kannattaa valmistautua ja miten sen hoitaa tyylikkäästi maaliin!

Tiedät ehkä jotain yrityksestä johon haet ja loput olet kuvitellut ja haaveillut mielessäsi. Selvitä vielä faktat! Googlaa, tutki ja kysele. Selvitä palkkauksesta, noudatettavasta työehtosopimuksesta ja mieti myös ne työn huonot puolet, usko pois niitä on jokaisessa työssä!

Mieti muutamia vähän erikoisempia kysymyksiä haastattelijalle esitettäväksi. Ehkä olet törmännyt netissä johonkin aiheeseen joka koskee kyseistä yritystä "kasvatti tulostaan 3,4%" jonka pohjalta voisi tehdä kysymyksen tai haluaisit ehkä tietää tarkemmin yrityksen organisaatiosta. Muutama vähän pintaa syvemmältä esitetty kysymys kertoo sinusta että olet kiinnostunut yrityksestä oikeasti! Älä toki sorru kysymään kysymyksiä vain kysymisen ilosta, mikäli ne eivät sinua yhtään kiinnosta etkä tiedä yhtään mistä puhut. Selvitä aina taustat.

Mieti ainakin seuraaviin kysymyksiin vastaukset valmiiksi

- Kerro vähän vielä itsestäsi jotain mitä et kertonut hakemuksessasi
- Miksi haluat meille töihin
- Kuvaile itseäsi kolmella adjektiivilla
- Mitä toisit yritykseemme
- Missä sinulla olisi vielä parannettavaa kyseistä tehtävää ajatellen
- Mikä olisi vahvuutesi kyseistä tehtävää ajatellen
- Milloin voisit aloittaa

Vaikkei näitä kysymyksiä kysyttäisi lainkaan, on niitä silti hyvä miettiä. Kertaat samalla myös itsellesi miksi olet hyvä tyyppi, missä ehkä löytyisi vielä parannettavaa ja miksi oikeasti haitkaan kyseistä työtä. Ne on hyviä asioita tiedostaa, kysyttiin niitä suoraan tai ei.


Teeskentely paljastuu aina ennemmin tai myöhemmin! Tämä pätee niin ulkoisia kuin sisäisiäkin asioita. Älä lähde jakkupuvussa ja meikin & kampaajan kautta haastatteluun mikäli et aijo tehdä niin jatkossakaan töihin mennessäsi. Tottakai pukeudu haettavan tehtävän mukaisesti ja vaikka "hieman yli" ja pidä huolta että ulkonäkösi on siisti ja huoliteltu, ylilyönnit on kuitenkin aivan turhia. Yritys etsii varmasti ihmistä ja kykyä, ei ulkonäköä! Älä yritä hymyillä hampaat näkyen jos se ei ole sinun tapaistasi äläkä kerro harrastavasi purjehdusta sekä omistavasi mahtavaa osakesalkkua jos näin ei ole!

Purista! Eli kättely. En voi tarpeeksi korostaa miten tärkeää on kätellä hyvin. Katso silmiin, nappaa kaveria jämäkästi räpylästä ja purista vahvasti. Älä pelkää puristavasi liian kovaa koska harva siihen kykenee. Vaikka käsi olisi jännityksestä kylmän hikinen, älä silti pelkää ojentaa sitä. Kättely pilaa jämäkän ihmisen olemuksen samantien jos se on löysä ja huolimaton. Harjoittele kättelyä (oikeasti, tee se!) ennen haastatteluun menoa kaverin kanssa. Älä vain oleta että olet hyvä kättelemään.

Kun olet tehnyt hyvän vaikutuksen jämäkällä kädenpuristuksella niin vedä henkeä, istuudu ja anna haastattelun mennä omalla painollaan. Jos jännittää kovasti niin sekin on ihan ok sanoa. "Olen todella otettu että sain tulla, täytyy myöntää että nyt rupesikin vähän jännittämään". Ei haastattelija oleta että sisään on kävellyt viilipytty robotti ilman tunteita! Jos tulee tiukka kysymys, voit miettiä hetken hiljaa ja jos et millään keksi mitään sanottavaa, koska niinkin voi oikeasti käydä, totea että olipa hyvä ja kinkkinen kysymys mutta nyt et osaa yhtään sanoa. Parempi mielestäni myöntää kuin vastata jotain aivan puuta heinää josta voit joutua keskustelemaan vielä lisää - olet pussissa. Yleensä haastattelija ottaa ohjat omiin käsiinsä jos tulee pieni blackout ja kysyy asiaa hieman toisesta vinkkelistä ja tiedät heti mitä vastata! Ei käynyt kuinkaan.


Loppupeleissä et voi koskaan tietää mitä tuleman pitää. Minua on kesken haastattelun pyydetty vetämään firman paita päälle ja menemään myymälään antamaan myyntinäyte, pyydetty somistamaan hyllynpääty, on annettu huulirasva käteen ja pyydetty myymään se haastattelijoille, on esitetty kysymys "sano sinä meille mitä meidän kannattaisi kysyä joka nostaisi sun pisteitä meidän silmissä" ja ties mitä. Voit ainoastaan valmistautua ottamalla asioista selvää, pukea yllesi puhtaat ja mukavat vaatteet ja olla paikalla ajoissa. Joten rentoudu ja anna palaa! Jos haet työtä tosissasi ja se on sitä mitä olet aina halunnut niin se sinusta kyllä huomataan. Siksi vielä viimeinen vinkki,

hae paikkoja joihin oikeasti haluat!

#työhaastattelu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajatuksia? Sana on vapaa!